top of page

Ce trebuie să știm despre anvelopele de iarnă?

Updated: Nov 15, 2018


Probabil de fiecare dată când începem să resimțim temperaturile scăzute aduse de primele semne ale iernii ne aducem aminte de o profundă constatare din aporetica românească și anume: “Iarna, nu-i ca vara!”.


Alături de ger, mărirea nopților sau primii fulgi de nea, orice șofer responsabil știe că este momentul schimbării anvelopelor.


Acest simbol al trecerii către anotimpul lui Moș Crăciun ne aduce deseori bătăi de cap, griji pentru costurile suplimentare generate, sau pentru simplul fapt că trebuie să integrăm în agenda noastră plină de enenimente până la următorul Crăciun și această activitate.


De ce sunt totuși atât de importante anvelopele de iarnă?


Orice anvelopă de iarnă este făcută să funcţioneze când temperatura exterioară este mai mică de 7 grade Celsius.


Dacă temperatura crește mai mult, cauciucul din pneu în general se va întări. Compusul chimic din care este făcut un pneu este foarte diferit în cazul anvelopelor de iarnă. Cele din urmă, sunt fabricate din compuşi care nu numai că îşi păstrează elasticitatea dar oferă și o aderență excelentă pe drumurile cu suprafețe uscate și umede. Mai mult decât atât, abia daca fac zgomot.


Păstrând flexibilitatea atunci când temperaturile sunt din ce în ce mai scăzute, vehiculul va reacționa chiar şi în cazul manevrelor neașteptate, nivelul de confort şi de siguranţă fiind maximizat.


Evident, orice șofer dorește să știe cât de mult se poate bucura de noile anvelope. O altă caracteristică importantă a anvelopelor de iarnă este cea dată de procesul de uzură. Acesta este mult mai lent în comparație cu cel al anvelopele de vară. În condiții de exploatare corecte acest tip de anvelope pot atinge o durată de viață până la 5 ani.


Montajul anvelopelor de iarnă este indicat la începutul sezonului geros.


De asemenea, este recomandat să ținem cont de distanța de frânare. Știm deja că iarna cea furioasă aduce cu ea drumuri acoperite cu gheață sau zăpadă și de cele mai multe ori o ceață abundentă.


Aceste aspect ne obligă la reducerea vitezei de circulație. În acest caz, anvelopele cu distanță scurtă de frânare sunt o opțiune corectă.


De fiecare dată când înlocuim anvelopele de vară cu cele de iarnă, mai mult ca sigur avem nevoie de un set complet de anvelope. Totuși, un sfat important este ca toate aceste anvelope să fie identice.


De exemplu, dacă întâmpinăm probleme doar cu una dintre anvelope (aceasta fiind uzată sau deteriorată) ar fi optim să o înlocuim cu o anvelopă de aceeași dimensiune, tip, sau marcă pentru ca siguranța la volan să nu fie afectată.


Putem consulta cartea tehnică a mașinii, pentru a afla dimensiunile necesare. Acestea sunt extrem de importante, întrucât anvelopele subdimensionate nu ar putea suporta greutatea autoturismului.


Totodată, trebuie să ținem cont de tipul carosabilului pe care circulăm mai des. De exemplu, dacă condițiile de trafic sunt dificle, sunt recomandată anvelope de iarnă cu un profil puțin mai agresiv.


Ce riscăm dacă nu folosim anvelopele de iarnă?


Este foarte simplu. Amenzi, puncte de sancționare sau chiar reținerea certificatului de înmatriculare. Și cine și-ar dori acest lucru când sărbătorile sunt chiar după ușă? Sau poate după brad 😊.


Atunci când circulăm pe drumuri acoperite cu polei, gheață sau zăpadă, respectiv în cazul autovehiculelor cu o greutate mai mare de 3.5 tone suntem obligați conform legislației române în vigoare să fim dotați corespunzător.


Prin urmare, având în vedere că singuranța și confortul unui șofer (și implicit a pasagerilor care îi sunt oaspeți fideli) sunt de neprețuit, avem toate motivele să investim în anvelope de iarnă de calitate și să încercăm să nu amânăm acest moment.


Orice amânare poate avea consecințe pentru care timpul nu mai poate face nimic.


36 views0 comments
bottom of page